Visie van de ontwerper, Roel Vandebeek

Alles vertrekt vanuit het ontwerp van het altaar. Dit is een belangrijk teken in de kerk en staat ook op een zeer belangrijke plaats, midden in de kerk. Vanuit de rijkelijk versierde kerk is het niet de bedoeling om met de losse meubelelementen op diezelfde ornamentele manier te gaan werken. Dit zou de eigenheid en het karakter van de kerk in zijn originele vorm afzwakken. Juist het tegenovergestelde, het invullen van de losse, sobere meubelstukken zorgt ervoor dat de eigenwaarde van de kerk en de nieuwe invulling ervan in evenwicht met elkaar staan en mekaar versterken.

Uit deze gedachte ontstond de sobere vormgeving van het altaar. Als beeld heb ik geopteerd voor de niet doorlopende cirkelbeweging. het stuk onderaan het altaar is weggelaten als symbool van het leven. Indien het leven perfect zou zijn en zonder problemen dan zou de cirkelbeweging volledig rond moeten zijn. Maar het leven is niet perfect en daarom is de vorm van het altaar onderaan onderbroken. Op die manier heeft het altaar ook een begin en een einde, iets wat we ook in de rondgang in de kerk (van doopsel tot overlijden) terug vinden. Dit teken vertelt ons ook iets over geslotenheid en openheid.

Deze tweeledigheid wordt doorgetrokken naar het tabernakel. Hier is echter de basisvorm 90 graden gekanteld zodat er aan de